Skip to content

Vår första tid i Sverige, minne 6

Fenomenet vita nätter

vi-minns-svart-vit

 Jag minns min fascination över Sveriges vackra vita nätter. Innan jag kom till Sverige bodde jag åtta år i Moskva på 80-talet och under den tiden lärde jag mig ryska och studerade på universitet. Man hörde och läste väldigt mycket om St. Petersburgs vita nätter. Staden hette Leningrad på den tiden. Stadens vita nätter var världskända. Var de verkligen det utanför Sovjet? Det har jag ingen aning om. I vilket fall skröt man jämt om Leningrads vita nätter. Vi talar alltså om några få nätter per år. Vi trodde att fenomenet vita nätter existerade bara i Leningrad. 

När jag sedan kom till Sverige och bodde i Norrland upplevde jag bokstavligen veckor och till och med månader av helt magiska och underbara vita nätter. Solen gick aldrig ner under en lång period och det var en unik och vacker upplevelse för oss. 

Frågorna kunde inte låta bli att snurra runt i mitt huvud om varför just St. Petersburgs få vita nätter har blivit världskända men inte Sveriges Norrland och Lappland som har många fler riktigt vita nätter per år, där solen flyttade sig från öst till väst och aldrig försvann bakom horisonten! Orättvist för Sverige, tänkte jag!

Jag fortfarande älskar dessa vita nätter även om de är färre och kortare i Stockholm jämfört med vackra Norrland. Fenomenet vita nätter i Sverige förtjänar verkligen mer skryt, tycker jag bestämt! 

Sahar

 

2 Kommentarer

 1. Makarim den 2019-07-09 kl 20:53

  Vi upplevde de vita ljusa nätter . Jag kommer ihåg några nätter när vi bodde i Boden fick vi promenera med våra vänner mitt på natten och då var helt vit ljus natt . De kom på besök till oss från uppsala för att se det .
  Jag tycker vita nätter var det bästa som vi upplevt i Boden

  • Sahar Almashta den 2019-07-12 kl 05:39

   Tack Makarim att du läser mina minnen och tack för kommentar IM vita nötterna i Boden! Det är underbart med vackra vita nätter❤️
   Sahar

Lämna en kommentar

Scroll To Top