Skip to content

Vår första tid i Sverige, minne 5

vi-minns-svart-vit

Maten 1952

Jag minns maten när jag kom till Sverige från Östtyskland. Jag var nio år gammal och året var 1952. Sverige var väldigt fattigt på den tiden. Jag fick välling, utspädd med stor mängd vatten. Det var min frukost varje dag. Jag minns hur motbjudande smak den hade.

I skolan fick vi lunch som ofta bestod av makaroner med mjölk och ostsås. Det värsta för mig var de dagar då vi fick blodpudding till lunch. Den hade jag väldigt svårt för. På den tiden fanns inte många grönsaker i Sverige. De kom in i landet senare i samband med arbetsinvandring. Vi barn fick inte äta tomater och gurka. De var bara för vuxna. I bästa fall fick vi ett par skivor av varje. Vuxna fick inte mera heller. Så var det på den tiden.

Jag misstänker att just bristen på mat på 50-talet ligger som orsak till att jag alltid handlar mycket mera matvaror än vad jag egentligen behöver. Men jag löser överflödet av maten på ett trevligt sätt som kanske inte så vanligt i Sverige. Jag brukar ofta ha bjudningar för mina vänner. Vi umgås och har det trevligt samtidigt som de hjälper mig att äta all mat som jag har lagat. Två flugor i en smäll.

Michèle

Lämna en kommentar

Scroll To Top