Skip to content

Vår första tid i Sverige, minne 4

vi-minns-svart-vit

Sommarblommor

Jag minns hur vi blev förtjusta i Sveriges underbara sommarblommor. Jag tog alltid promenad med mina två flickor när jag hämtade dem från dagis och skola. De sprang efter fjärilar bland ett hav av färgglada och bedårande blommor. Vi brukade plocka några blommor och göra bukett som vi tog med oss hem. 

En gång plockade jag tussilago, blåklockor och annat till en bukett. Barnen tittade på buketten och reagerade på ett sätt som jag inte sett tidigare. Flickorna sa: ”mamma! kasta smörblommorna! ” Jag blev förvånad och frågade varför! 

”Man får INTE ta med smörblommor hem”, svarade flickorna. ”Jaha! ”Varför?”, frågade jag förvånat. ”Man får ALDRIG ta med dem hem, annars kan man bli blind”. ”Ojdå”, sa jag och kastade smörblommorna. 

Jag blev förvånad över att även i Sverige fanns sådana konstiga vidskepelser. 

Nu har det gått flera decennier sedan vi kom till Sverige, men jag kommer fortfarande ihåg det som flickorna varnade mig för varenda vår och sommar när jag ser smörblommor under mina promenader i naturen. Jag brukar alltid gå långa timmar och njuter av våra underbara blommor. Jag har aldrig tagit hem smörblommor trots att jag inte tror på några vidskepelser alls. Tussilago och andra blommor får däremot följa med mig hem i en sommarbukett. 

Något år senare fick jag lära mig av flickorna något nyttigare, att man inte får plocka liljekonvalj eftersom de är fridlysta. Min kärlek och respekt för landet som är rädd även om sina vilda blommor växte ytterligare.

Sahar

Lämna en kommentar

Scroll To Top