Skip to content

Vår första tid i Sverige, minne 2

Kliva på bussen

 

vi-minns-svart-vit

Jag minns min förvirring över det facto att i Sverige åker man buss utan att behöva betala om man har med sig barnvagn. Jag tillsammans med min nyfödda dotter liggande i barnvagnen ställde mig i kön för att kliva på bussen via dörren längst fram. Eftersom jag hade ingen aning om hur det funkade, och ännu mindre i nya landet Sverige, då började tänka för mig själv medan jag väntade på bussen: ”hur ska jag bära vagnen in i bussen”. Jag frågade på engelska den som stod efter mig i kön om personen kunde tänka sig hjälpa mig med vagnen. Folk försökte förklara för mig att jag ska gå till dörren i mitten av bussen. Jag svarade dem att jag ska bara betala först. ”Du behöver inte betala”, sa några vänliga personer i kön. ”Varför ska JAG inte behöva betala? Jag SKA betala som alla andra och göra rätt för mig”, svarade jag envist och stolt.

Det tog sin tid för mig att fatta denna fantastiska förmån som småbarnsföräldrar har i Sverige, nämligen att åka buss utan biljett.

Min förvirring övergick till förvåning över ett land som underlättade vardagen för småbarnsföräldrar. Jag kände tacksamheten över att slippa planera HUR jag ska bära barnvagnen in i bussen och VEM jag ska be om hjälp varenda gång jag skulle åka någonstans.

Min förvåning övergick till respekt när jag till slut förstod principen! Bussen ”gick ner på knä” för småbarnsföräldrar med barnvagnar så att de KUNDE kliva på och av utan större problem. Wow! Tack!

Wafaa

4 Kommentarer

 1. Johanna den 2019-06-10 kl 20:03

  Haha ja det är inte så lätt att gissa. Men det är, mig veterligen, bara i Stockholm det är gratis när man reser med barnvagn (med barn i) eller?

  • Sahar Almashta den 2019-06-10 kl 20:53

   Johanna! Jag hoppas att de som vet svarar med kommentar här:-)
   Sahar

 2. Elisabeth den 2019-06-11 kl 08:42

  Med Västtrafik kan man också åka gratis -dvs i Göteborgstrakten. Skulle tro att det är så på de flesta ställen.

  • Sahar Almashta den 2019-06-11 kl 08:55

   Tack Elisabeth för info!
   Hoppas flera om hur det funkar i olika delar av Sverige:-)
   Sahar

Lämna en kommentar

Scroll To Top