Skip to content

Vår första tid i Sverige, minne 10

 

sahar_almashta

Bokbussen

Jag minns min stora lycka när jag fick veta att den stora bussen som stod en stenkast från vårt hem är ett minibibliotek. Bussen hade ett namn och syfte. Den hette Bokbussen och den åkte runt för att underlätta för folk att låna böcker. Skojar ni med mig? WOW

Bussen var punktlig och tyst, utan någon melodi. Den alltid kom samma veckodag och klockslag. 

Jag fylldes med förvåning och lycka första gång jag såg den. En bokbuss som fungerade som ett flyttbart bibliotek. Orkar du inte ta dig till biblioteket, kommer biblioteket självt till dig. Jag tyckte att detta var ett tecken på kärlek och respekt av nya hemlandet Sverige till sina medborgare. Några kanske undrar varför! Jo, för att man brukar ta saker och ting för givet. Vissa länder förbjuder böcker och bränner dem på bål. Biblioteket i min födelsestad Babylon stängdes och lokalen användes av säkerhetspolisen. Usch! Vilka kontraster! Här i Sverige har vi många bibliotek och arkiv. Vi har till och med bokbussar. 

Mina flickor och jag lånade många böcker på bokbussen. Vi brukade sitta på bänken i bussen och bläddra i barnböcker. Jag och mina barn väntade på bussen varje vecka med stor förväntan.

”Fenomenet” bokbussen kändes som ett frieri för mig som alltid älskade böcker och läsning. Mitt nya hemland Sverige friade till mig och jag svarade: JAAAAAA! 

 

Sahar

4 Kommentarer

 1. Michele den 2019-08-21 kl 08:08

  underbar beskrivning

  • Sahar Almashta den 2019-08-21 kl 09:25

   Tack kära Michèle❤️

 2. Makarim den 2019-08-25 kl 08:23

  Sahar !
  Du har rätt
  Det var riktigt en upplevelse för oss alla .
  Barnen var lyckliga när de väljer själv vad de vill läsa. Mina barn brukar välja böcker om natur och djur och vi brukar sitta och läsa tillsammans
  Den kvällen när bokbussen kommer brukar vara bästa kväll . Då är barnen tysta och upptagna med något nyttigt. Inte som nuförtiden var och en sitta med sin telefon och datorn och vill inte umgås med familjen .

  • Sahar Almashta den 2019-08-25 kl 10:09

   Tack kära Makarim att du läser minnen som jag publicerar! Ja, det var verkligen som du beskrev det. Barnen var så glada den dag bokbussen kom. Onsdag eller torsdag var det!?
   Kram
   Sahar

Lämna en kommentar

Scroll To Top