Skip to content

Blogg Integration i praktiken, del 10

 

”Projektet Integration i praktiken handlar om två saker: insikt om framtiden och gott ledarskap”

Hur vägarna möts ibland

Vi är precis hemkomna från ett intressant möte om integration med vårdpersonal på en vårdcentral och sådär oss sådär lagom filosofiska inför den stundande påsken. Men hur kom vi hit egentligen?

I höstas arbetade vi intensivt med ett embryo till en debattartikel som vi tänkte vi skulle få in i någon tidning för att berätta om projektet Integration i praktiken och vad vi håller på med i Praktikertjänst just med avseende på integration. Efter valet beslutade vi oss att göra halt ett tag för att inte åka in i den politiska diskussionen. För oss är ju inte integration en politisk fråga utan en kognitiv sådan och därför var det viktigt för oss att inte blandas in i det virrvarr som uppstod efter valet.

Artikeln publicerades sedan runt nyår i SvD brännpunkt och vi fick många kontakter efter det. Vi kontaktades bland annat av en ung ST- läkare från en av våra vårdcentraler i västra Sverige. Han var entusiastisk och ville absolut att vi skulle komma till hans arbetsplats och berätta historien. Vi bad honom involvera sin chef och så blev det.

Vi kunde konstatera, efter flera intressanta diskussioner med både chef och ST- läkare, att de var långt fram i sina kunskaper om vårt kära ämne. I förra veckan var vi där på plats för att berätta vår historia och mötte i stort sett samtliga medarbetare på vårdcentralen. Vår föreläsning var minutiöst förberedd av dem och på varje stol låg ett fint inslaget bokpaket med helt perfekt litteratur för ämnet. Den minsta titeln till format var en folder, FN deklarationen om mänskliga rättigheter. Det stora med förberedelserna för vårt föredrag var nog egentligen inte just den yttre ramen utan det som är grunden för fungerande verksamhet.

Vi kunde redan timmarna innan vår föreläsning se vad gott ledarskap i praktiken medför. Stämningen bland våra deltagare som successivt fyllde rummet var så lugn. Chefen använde inte många ord för att introducera oss men han gjorde det på ett sätt som fick oss att känna att hans vårdcentral hade kommit betydligt längre än vi själva. För just denna vårdcentral har nämligen integration i praktiken varit ett strategiskt mål sedan lång tid tillbaka och vi som föreläsare var egentligen bara på plats för att bekräfta och fördjupa en kunskap och insikt som vår publik redan hade. Med detta vill vi säga att integration i praktiken nästan uteslutande handlar om två saker; nämligen insikt om hur framtiden kommer att te sig och gott ledarskap.

Verksamhetschefens slutord har satt sig i vårt minne. Han påminde oss om en bild han sett där man kunde se glada svenska studenter med vita mössor på som bar på plakat där det stod ”stoppa invandringen”. Bilden var nära sjuttio år gammal, från när andra världskriget just tagit slut, och hans reflektion var att det mycket väl kan hända igen. Cirkeln slöts.

När vi var på väg hem kändes det som att vårdcentralen hade tagit ett stort kliv in i vårt projekt, utan att vi hade gjort någonting. De hade gjort integration till ett prioriterat område. Och vi insåg att så fort som medarbetarna är på plats har förstått vitsen av integration och de kulturella ryggsäckarna vi har på oss – då har vi redan nått ända in i mål.

Fortsättning följer….

//Sahar Almashta och Tomas Sandström

Scroll To Top