Skip to content

Vår första tid i Sverige, minne 11

sahar_almashta

Nya grannar

Jag minns hur jag tänkte varje gång jag flyttade till ett nytt hus eller en ny lägenhet i Sverige. Folk i mitt hemland brukade alltid knacka på dörren till nyinflyttade för att välkomna dem. Folk kom alltid med mat till sina nya grannar eftersom de nyinflyttade har mycket att göra med att packa upp och göra sitt hem i ordning under första tiden. Och på det viset fick man nya vänner.

När jag flyttade till mitt första hem i Sverige har jag förberett allt och väntade på att grannarna skulle knacka på dörren. Dagarna och veckorna gick, utan att någon knackade på dörren. Veckorna blev månader. Efter ett år frågade jag en av mina kollegor om vad hon trodde det berodde på att inga grannar knackade på min dörr. Hon skrattade och sa så här: ”här i Sverige får nyinflyttade själva gå till grannarna och presentera sig. Man kan också låta varandra vara ifred tills grannarna känner sig trygga med dem nyinflyttade och börjar hälsa på dem och växla ett par ord när det kanske har gått något år”.

Det var en STOR nyhet för mig. I alla fall var det skönt att veta att det inte berodde på mig att inga grannar knackade på min dörr, utan man gör inte så i Sverige.

Nu har jag levt flera decennier i Sverige och har flyttat flera gånger. Jag är van vid svenska sättet nu och försöker göra likadant. Jag flyttade för något år sedan och jag har inte väntat på någon som skulle knacka på min dörr. Denna gång gick det smidigt. Jag blev inbjuden till ett husmöte innan flytten och på det viset fick man presentera sig och säga hej till grannarna. Ja! Olika kulturer och olika sätt att göra. Så enkelt är det!

 

Makarim

Lämna en kommentar

Scroll To Top